Tegenwoordig staat bij veel mensen milieu bewustheid hoog in het vaandel. Ook bedrijven worden tegenwoordig nauwlettend in de gaten gehouden door consumenten op het gebied van duurzaamheid. En nu lijkt het wellicht een flinke taak om een bedrijf duurzaam te maken, de eerste stappen zijn snel en simpel gemaakt en dat terwijl ze direct merkbaar zijn voor consumenten. Lees snel verder hoe jij jouw bedrijf een groen kleurtje kan geven!

Scheiden is een schone zaak

Een van de eerste en makkelijkste manieren om een steentje bij te dragen aan het milieu is het goed op orde hebben van de afvalbakken. Zorg dat op kantoor het duidelijk is welke afvalbak waar voor bedoeld is, en dat dit ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijk onderscheid tussen afvalbakken. Zo is een open afvalbak meer geschikt voor papier en zijn de klassieke pedaalemmers zeer geschikt voor voedsel resten. Zorg er tevens voor dat de afvalbakken goed in het zicht staan en dat ze op logische plekken te vinden zijn. Wanneer een werknemer of klant moet zoeken naar een afvalbak zal hij al snel zijn boterhamzakje in de papierbak deponeren. Hartstikke zonde natuurlijk en gemakkelijk te voorkomen!

Recycle er op los!

Naast dat je afval gescheiden houdt kan een kantoor een stuk duurzamer worden door efficiënter om te gaan met groot gebruik producten zoals papier en karton. Door over te stappen naar de gerecyclede varianten hiervan draag je als bedrijf niet langer bij aan de kap van oerbossen. Maar er zijn tegenwoordig nog veel meer opties, zoals stoelen gemaakt van geperst karton. Zo kan je al snel een groot deel van de dagelijkse gebruiksvoorwerpen vervangen door meer duurzame opties.

De zon is gratis!

En als laatste tip, vergeet de zon niet. Door het dak van een kantorenpand te bedekken met zonnepanelen(of deze op een andere handige plek terug laten komen) bespaar je al snel bakken met geld op de energie rekening. Het is tevens een geweldig visite kaartje aangezien het van buitenaf al te zien is dat jouw bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Tevens kan de gewonnen energie die overblijft gebruikt worden voor oplaadpalen voor elektrische auto’s. Dit maakt de aanschaf van een elektrische auto tevens aantrekkelijker voor werknemers. Ook kan je natuurlijk experimenteren met elektrische bedrijfsauto’s, ook deze zijn een visitekaartje, eentje op wielen nog wel! Deze laatste tip heeft echter wel hoge aanschafkosten, dus het is begrijpelijk dat dit niet voor elk bedrijf haalbaar is, maar met name tip 1 & 2 zijn gemakkelijke manieren om duurzaamheid te introduceren op de werkvloer.