Het ligt er natuurlijk aan hoe dichtbij je werk je woont. Zo heb ik collega’s die met de auto al een uur onderweg zijn. Maar als het enigszins kan, raad ik echt aan de fiets te pakken. Tijdens het fietsen maak je je hoofd even helemaal leeg. Dat vind ik de perfecte manier om een werkdag te beginnen, maar ook om af te sluiten. Bij mijn vorige baan had ik het geluk dat de route naar mijn werk ook ideaal was voor een fietstocht. Ik ging door de bossen en langs heide. Niet iedereen zoekt uit zichzelf de natuur op in zijn of haar vrije tijd en als je je er dan dagelijks in bevindt, simpelweg omdat je van en naar je werk fietst, merk je hoe goed je dat doet. Die frisse lucht, het groen om je heen en de geluiden van vogels en honden in de verte. Daarbij krijg je ook meteen je dagelijks benodigde beweging. Na zo’n fietstocht begin je helemaal fris aan je werkdag. Ook na een drukke werkdag is het prettig te fietsen. Je schudt je werkdag van je af en als je thuiskomt, ben je weer helemaal opgefrist om een aangename avond te kunnen hebben. Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen aan.

Oplossingen

Als je in je mooie pak fietst naar je werk, kan je natuurlijk bezweet aankomen. Daarbij kan het weer niet mee zitten. En niet iedereen vindt het prettig in het donker naar werk of naar huis te rijden, zeker als er op jouw route een slecht verlicht stuk is. Natuurlijk moet je alleen doen waar je je prettig bij voelt, maar er zijn wel oplossingen te bedenken. Zo zijn er bedrijven die douches hebben. Dan kan je een setje kleding en handdoek in een rugzak doen, naar je werk fietsen en daar douchen. Dat scheelt ook weer tijd in je ochtendritueel en kan je eerder naar je werk. En als er kluisjes op je werk zijn, kan je daar je spullen in opbergen. Wanneer het regent, kan je natuurlijk een regenpak aandoen. Die leg je dan te drogen op je fiets, nadat je die gestald hebt in een afgesloten fietsenstalling. En als je nogal lang onderweg zou zijn als je op de fiets zou gaan, kan je een elektrische fiets aanschaffen. Voor de aanschaf kan je vaak een regeling treffen met je werkgever. Die vinden het tegenwoordig ook belangrijk de bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk in te richten en daarom stimuleren ze inmiddels ook duurzame opties voor woon-werkverkeer. In het geval je een deel door het bos zou moeten tijdens je route of gelijksoortige gedeeltes die slecht verlicht zijn, kan je natuurlijk kijken of er een andere route mogelijk is. Goede verlichting op je fiets is uiteraard ook essentieel.

Nieuwe baan

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, houd dan rekening met de reistijd. Als je de keuze hebt, kies dan voor een baan waarbij je op de fiets naar je werk kan. Het is sowieso fijn niet al te lang onderweg te zijn voor je werk. En als je dan op de fiets kan, is het helemaal ideaal. Nadat ik in mijn vorige baan gemerkt had hoe fijn ik het vond naar mijn werk te fietsen in plaats van met het openbaar vervoer te reizen, ben ik daar rekening mee gaan houden tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Ik had contact opgenomen met een recruitment bureau om mijn opties te bespreken. Tijdens het gesprek heb ik aangegeven dat ik graag op de fiets naar mijn werk wil kunnen en dan maximaal drie kwartier onderweg wil zijn. Ik kon op gesprek bij twee verschillende bedrijven en beide banen hadden verschillende voordelen. Uiteindelijk heb ik zelf de beslissing genomen te kiezen voor het bedrijf waar naartoe een fijne fietsroute is. Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat heeft bij mij echt de doorslag gegeven. Fietsen van en naar je werk maakt een wereld van verschil!