Een LED TL is dé vervanger van de traditionele fluorescentielamp (TL). De markt wordt momenteel volledig overgenomen door Light Emitting Diode (LED) en dat is niet zomaar. LED verlichting kent namelijk voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Je profiteert namelijk van de lange levensduur en de besparing op je energierekening. LED verlichting is in sommige vallen duurder in de aanschaf, maar kent een snelle terugverdientermijn en is daarmee uiteindelijk goedkoper dan conventionele verlichting. Overweeg jij daarom al om een LED TL armatuur aan te schaffen?

Hoe zit het met de nadelen

Toch is niet iedereen het eens met de voordelen. Daarom is het tijd voor opheldering. Er wordt beweerd dat LED TL lampen een langere levensduur hebben dan conventionele verlichting. Dit gegeven is correct. Echter komt het voor dat de lichtterugval niet altijd de garantie heeft dat deze lang op volle sterkte blijft branden. Conventionele verlichting zou hier wat minder moeite mee hebben. Uiteraard heeft de uitval te maken met de producent. Koop daarom altijd bij bekende merken of van betrouwbare webshops die deze merken aanbieden.

Een ander misverstand is dat LED TL buizen niet zouden passen in een conventionele TL installatie. Dit is incorrect. Je kunt TL Armaturen eenvoudig installeren, maar je kunt er ook voor kiezen om een TL LED buis te kopen en de conventionele buis 1-op-1 vervangen. Dit kan de eindgebruiker vaak zelf en behoeft geen technische kennis.

De kleur van LED verlichting zou door sommige eindgebruikers als te fel worden ervaren. Ook zou de kleur soms niet genoeg warmte uitstralen. Dit is correct, maar ook tegen te gaan. Je moet namelijk in de gaten houden wat het aantal Kelvin is bij een lamp. Een hoge Kelvin (4000+) geeft koel en blauw licht. LED verlichting met een lage Kelvin (2700K) geeft warm licht, bijvoorbeeld voor in huis en horeca om sfeer aan te brengen. Blauw-wit licht is natuurlijk weer uitermate geschikt voor in kantoren, scholen en andere instanties en bedrijven.

Onder aan de streep

Maar wat in elk geval vast staat: LED verlichting kan je besparing opleveren. En veel van de nadelen zijn tegen te gaan door goed op de productspecificaties te letten en van een betrouwbaar merk te kopen. En dat kan ook via een betrouwbare webshop, natuurlijk.