In veel oude huizen is ventilatie er bijna automatisch ingebouwd. Dit komt door alle kieren en tochtgaten die deze huizen bevatten. Het nadeel van deze ventilatie is dat het veel tocht met zich mee brengt en de energiekosten hoger worden. Dit zorgt natuurlijk voor een hoop energieverspilling en dat is iets dat niemand wilt. Tegenwoordig worden woningen zo goed geïsoleerd dat er bijna geen lucht in of uit het huis kan. Toch is het belangrijk om goed te blijven ventileren. Lees daarom hier de belangrijkste tips om jouw huis goed te ventileren

Filteren

Het belang van goede filters in de woning is essentieel. De mate van filteren hangt sterk af van verschillende factoren. In de binnenstad van grote steden hangt er bijvoorbeeld meer fijnstof dan ergens op het platteland. Er zal in dit geval dus beter gefilterd moeten worden om de schone lucht binnen te laten. Bepaalde wetten geven aan hoe sterk de lucht gefilterd moet worden per branche. Het is namelijk zo dat een restaurant beter gefilterd moet worden dan een logistiek centrum. Filters zullen op tijd vervangen moeten worden. Er bestaan verschillende soorten filters die gebruikt kunnen worden.

WTW unit

Een goede manier om het huis te ventileren is door gebruik te maken van een WTW unit. Koude lucht kost energie en deze energie wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk gebruiken. Een WTW unit maakt dankbaar gebruik van de warmte die de luchtafvoer bezit. Het systeem gebruikt de warmte van de luchtafvoer om de koude luchttoevoer mee op te warmen. Op deze manier gebruik je de bestaande warmte zo efficiënt mogelijk en heb je een aangename binnentemperatuur. Dit maakt het een zeer duurzame vorm van ventileren.

Open een raam

Je zal ongetwijfeld wel aan deze manier van ventileren hebben gedacht. Het is ook verreweg de bekendste en misschien wel beste manier om het huis te ventileren. Het grootste voordeel wat deze manier met zich mee brengt is natuurlijk het gebrek aan kosten die gemaakt moeten worden. Er zitten helaas niet alleen maar voordelen aan deze vorm van ventileren. Het is namelijk lastig om de luchtstroom te controleren. Ook is het vaak niet prettig om in de winter een raam te moeten openen. Hierdoor gaat er veel aangename warmte verloren.

Het is voor ieder huishouden mogelijk om goed te ventileren. Niet iedere oplossing hoeft veel geld te kosten. Het is zeer ongezond om in een huis te leven zonder goede ventilatie. Zorg er daarom altijd goed voor dat de ventilatie goed werkt.