Een energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van een bedrijfspand. Het is bedoeld dan huurders en kopers makkelijk kunnen zien hoe zuinig het bedrijfspand is. Bij het kijken naar een bedrijfspand is dit inzicht gewenst door de kopers/huurders, omdat een zuinig pand minder energiekosten meebrengt. Sinds 2015 is het voor bedrijven ook verplicht om over een energielabel te beschikken wanneer ze het pand willen verkopen of verhuren, anders kunnen ze een flinke boete krijgen. Wilt u binnenkort een energielabel aanvragen? Dan moet je dit weten.

Wat is een energielabel?

Zoals gezegd geeft een energielabel inzicht in de energieprestaties van een bedrijfspand. Panden met energielabel A zijn enorm zuinig en de minst zuinige panden hebben een energielabel G. Bij het aanschaffen van een energielabel bedrijfspand krijgt u ook een rapport waarin maatregelen worden vernoemd hoe het bedrijfspand zuiniger gemaakt kan worden. Hierbij worden bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen, dubbel glas en warmtepompen bedoeld.

Voor welke type gebouwen is het verplicht?

Het hebben van een energielabel is al een aantal jaren verplicht bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Onder bedrijfspanden vallen een aantal verschillende soorten zakelijke panden:

  • Winkels
  • Kantoren
  • Bedrijfsunit
  • Horeca, medische, utiliteits- en overheidsgebouwen

Opslagruimtes, kerken en monumenten hebben geen energielabel nodig.

Hoe moet ik een energielabel aanvragen?

Er zijn verschillende bedrijven die het recht hebben om een energielabel uit te geven. Het is belangrijk dat je een energielabel aanvraagt bij een erkend energieadviseur met de goede certificaten. Het kan heel makkelijk gaan en kost slechts een aantal stappen. Om te beginnen moet u een afspraak maken met een gecertificeerd bedrijf. Vervolgens doet dit bedrijf een inspectie waarbij ze naar alles kijken. De gevels, ramen deuren, oppervlakte etc. worden allemaal goed geïnspecteerd en op basis hiervan geven ze het pand een energielabel en uiteindelijk geven ze een adviesrapport.

Kosten

Het aanvragen van een energielabel is verplicht, maar niet gratis. De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van de grootte van het pand en bij sommige bedrijven komen er extra kosten bij wanneer het meten moeilijk is.

Wil jij binnenkort jouw bedrijfspand verhuren of verkopen? Vergeet dan niet een energielabel aan te vragen. Alleen voor opslagruimtes, kerken en monumenten heeft u geen energielabel nodig. Wanneer u bij verkoop of verhuur van een ander soort zakelijk pand geen energielabel hebt dan kunt u er een flinke boete voor krijgen.