Hetere zomers

Elk jaar opnieuw voor de laatste jaren blijkt dat deze zomer de warmste zomer is die ooit gemeten is. Het is onderhand wel duidelijk dat de gevolgen van ‘global warming’ steeds duidelijker aan het worden zijn. Daarom kunnen we ons maar beter gaan voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering ook in het rijke westen. Ik zeg dit omdat het westen tot nu toe vooral sceptisch is over klimaatverandering. Onze politici zij nog altijd druk aan het debatteren of klimaatverandering wel echt is. Daarnaast zijn we aangezien we een rijk land zijn sowieso al veel beter voorbereid op klimaatverandering dan veel andere arme landen.

We gaan de gevolgen voelen

Deze arme landen voelen momenteel de gevolgen van klimaatverandering al veel sterker dan de Westerse landen. Er zijn bijvoorbeeld in Afrika en Zuidoost-Azië meer droge perioden dan ooit. Daarnaast zijn er ook steeds meer extreme weersomstandigheden. Stormen en orkanen komen steeds vaker voor. Het feit dat hier in het westen nog niet zoveel problemen zijn veroorzaakt door klimaatverandering wil niet zeggen dat we de gevolgen niet al voelen. Zoals ik al aangaf is elke zomer warmer. Daarnaast hebben ook wij steeds meer last van klimaatverandering in de vorm van meer hevige stormen.

Zonnewering

Aangezien we niet kunnen vertrouwen op de politici is het beter om de toekomst in onze eigen hand te nemen. Daarom is het belangrijk om te investeren in de toekomst en onze huizen te beschermen tegen de komende klimaatverandering. Dit betekent dat moeten investeren in betere daken. Door de heftigere stormen in de zomer zullen we anders meer waterschade lijden. Persoonlijk heb ik het vorig jaar al meegemaakt toen ik een aantal weken in mijn ouderlijk huis verbleef dat door een hevige storm de gehele slaapkamer van mijn ouders onder water kwam te staan. Gelukkig waren we verzekerd maar het is wel duidelijk dat huizen beter beschermd moeten worden tegen dit soort stormen.

Daarnaast, zoals we al besproken hebben worden de zomers steeds heter. Daarom is het belangrijk dat we investeren in zonnebescherming. Een goede optie kan bijvoorbeeld een serre zonwering of een onderzonwering zijn. Op deze manier blijft de serre koel en niet een veel te hete plek in de zomer. Klimaatverandering zal een invloed gaan hebben op onze maatschappij. Desondanks betekent niet dat het onze levensomstandigheden hoeft te verslechteren. We moeten ons simpelweg voorbereiden op de toekomst. Aangezien de politici nog lang niet uitgediscussieerd zijn kunnen we dit het beste zelf doen. Want als we het zelf niet doen doet niemand anders het.