Het is nooit leuk om medicijnen te moeten slikken. Je hebt ze met een reden, en die reden is nooit leuk. Je bent niet van jezelf gezond. Zo kan het ook voelen voor vitaminesupplementen als glucosamine. Het is niet leuk, maar helaas kan het noodzakelijk zijn. Lees hieronder de voor- en nadelen van vitaminesupplementen.

Waar glucosamine niet goed voor is

Ieder vitaminesupplement is anders. Zo is glucosamine een vitaminesupplement die helpt bij de versteviging van kraakbeen en gewrichten. Het kan erg pijnlijk zijn om ongezonde gewrichten te hebben. De meeste mensen die last hebben van artrose zullen bekend zijn met dit fenomeen. Kraakbeenslijtage kan komen door een tekort aan bouwstoffen, mechanische oorzaken (bv. langdurig en vaak overbelasten; dat gebeurt veel bij stratenmakers), en oorzaken die met ontstekingen te maken hebben. Bij een langdurige ontsteking bij of in gewrichten, treedt kraakbeenslijtage (en daardoor artrose) op. Extra inname van glucosamine heeft hierbij geen zin: de mechanische belasting wordt niet gestopt en de ontstekingen worden door het vitaminesupplement niet geremd. Ook helpt het niet om beschadigd kraakbeen te herstellen. Eenmaal beschadigd kraakbeen blijft beschadigd en het is (helaas) onomkeerbaar.

Waar glucosamine wel goed voor is

Glucosamine kan zinvol zijn als de overbelastende activiteiten gestaakt worden en de ontsteking tegelijkertijd geremd wordt. Dat betekent eigenlijk dat het belangrijker is om zelf iets aan de pijnlijke gewrichten te doen, dan vitaminesupplement(en) in te nemen. Toch kan de inname van glucosamine een verlichtend effect geven. Je hebt het idee iets aan je gezondheid te doen, en dat voelt goed. Of het effect daadwerkelijk baanbrekend is, is helaas (nog) niet aangetoond.

Wat kun je het beste doen bij last van gewrichten?

Als je last hebt (of begint te krijgen) van je gewrichten, is het nog altijd het meest verstandig om naar de huisarts te gaan. Afhankelijk van waar de klachten vandaan komen, wordt er een behandeling ingezet. Dit kan glucosamine bevatten, maar ook een aanpassing in je levensstijl.