Wanneer je jouw bedrijfspand wilt verkopen of verhuren is het verplicht om een energielabel te hebben. Wanneer de pandeigenaar niet over een energielabel beschikt kan de eigenaar een forse boete ontvangen. Wil je binnenkort jouw bedrijfspand verkopen of verhuren? Dan is het belangrijk dat je ruim op tijd besluit een energielabel aan te vragen. Doordat een energielabel niet overal interessant is kan het handig zijn dat je goed kijkt naar waar je een energielabel wilt aanschaft. Om dit te doen kan je verschillende energielabel offertes vergelijken.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van een bedrijfspand. Alle bedrijfspanden hebben een energielabel nodig om verhuurd of verkocht te mogen worden. Opslagruimtes, kerken en monumenten hebben echter geen energielabel nodig. Zuinige panden hebben een energielabel A en niet zuinige panden beschikken over energielabel G.

Minimale eis

Vanaf 2023 is er een nationale eis voor het energielabel van bedrijfspanden in Nederland. Het is vanaf januari 2023 namelijk verplicht om minstens energielabel C te hebben. Dit is om het energieverbruik in Nederland te verbeteren. Is jouw energielabel te laag? Dan moet je eraan werken om dit te verbeteren. Dit kun je doen door de tips te volgen die in het rapport staan vermeld bij het aanschaffen van een energielabel.

Het aanschaffen van een energielabel

Een energielabel kun je aanvragen bij een erkend energieadviseur. Deze energieadviseurs moeten beschikken over bepaalde certificaten om een energielabel te bepalen. Het aanvragen van een energielabel kost een aantal stappen:

  1. Maak een afspraak met een gecertificeerd bedrijf.
  2. Regel een inspectie in jouw bedrijfspand. Hierin wordt het hele pand onderzocht op de energieprestaties. De gevels, ramen, deuren etc. worden goed geïnspecteerd.
  3. De energieadviseur levert een energielabel met adviesrapport.

Wanneer je na deze stappen erachter komt dat het energielabel niet voldoet aan de eisen moet je hieraan werken en later nogmaals laten keuren.

Kosten van een energielabel

Het kosten van een energielabel is afhankelijk van de grootte van het pand en het bedrijf die je inschakelt om het werk te doen. Gelukkig kun je makkelijk energielabel offertes vergelijken op energielabel-offertes.nl. Door op deze site te kijken kun je gemakkelijk zien welk bedrijf het goedkoopst is voor jouw bedrijfspand.

Heb jij nog geen energielabel voor jouw bedrijfspand, maar wil je het pand binnenkort wel verkopen of verhuren? Vraag dan snel een energielabel offerte aan en zorg ervoor dat jouw bedrijfspand energiezuinig is!