Van sommige dingen leer je het belang pas als je ze mist. Voor velen van ons zijn gesmeerde en makkelijk beweegbare gewrichten iets wat we als gegeven zien en nooit een tweede keer over nadenken. Maar zonder gewrichten kunnen we niet bewegen, en als we niet kunnen bewegen zijn we nergens. Niks pakken, tillen, aanraken, en nergens heen lopen, rennen, spelen of zelfs zitten. Bij gewrichtsklachten kunt u glucosamine slikken om een beetje verlichting te bieden voor uw pijnlijke gewrichten.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een stofje wat voorkomt in vrijwel alle lichaamsweefsels. Het is echter in de hoogste concentratie te vinden in pezen, ligamenten en gewrichten. Het kraakbeen moet vocht vasthouden om glad te blijven schokken op te kunnen vangen. Dit gebeurt door middel van grote moleculen genaamd proteoglycanen. Deze bestaan voor een groot deel uit glucosamine. Dit geldt ook voor de moleculen die onze gewrichten gesmeerd houden – gewrichtsvloeistof bestaat uit hyalonzuur, en ook dit is gemaakt van glucosamine-bouwstenen.

Waarom glucosamine slikken?

Het innemen van glucosamine kan nuttig zijn bij een tekort hieraan, maar werkt alleen als een gewrichtsontsteking of kraakbeenslijtage tegelijkertijd geremd wordt. Veel mensen die de supplementen slikken beweren baat bij het product te hebben. Het kan aangetast kraakbeen helpen herstellen en zelfs nieuwe kraakbeen opbouwen. Ookal worden de effecten van het middel vaak verweten aan het placebo-effect, heeft wetenschappelijk onderzoek de werking van glucosamine bewezen. Het kan echter per type glucosamine en per gewrichtscategorie verschillen, waardoor het niet altijd bij iedereen hetzelfde effect heeft. 1200 milligram  per dag blijkt vooral voor knie-, schouder en heupgewrichten veel positieve effecten te hebben.

Omdat het een lichaamseigen stof is zijn er vrijwel geen bijwerkingen aan het gebruik van glucosamine. Het dient ook als aminozuur in het lichaam, wat helpt bij de aanmaak van eiwitten. Je lichaam heeft eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren, dus het middel kan zelfs positieve effecten hebben bij mensen die geen gewrichtsklachten ervaren. Veel reumatologen raden het gebruik aan bij hun patiënten met artritis en andere soorten reuma. Het middel wordt zelfs gebruikt tegen artrose bij honden en paarden en heeft ook hier grote effecten tegen de klachten laten zien. Het middel slaat waarschijnlijk eerder aan door de andere samenstelling van het kraakbeen bij dieren en het andere spijsverteringsstelsel ten opzichte van die van mensen. Er wordt ook steeds vaker gedacht dat het gebruik van glucosamine kan helpen als preventief middel tegen het ontstaan van gewrichtsproblemen.